Markó GEMINI Band

Zenekar

A GEMINI együttes a 70-es évek egyik legkedveltebb zenekara

     Tagok régen és most

 • Gacsi_regi Gacsi_uj
  Albert Gábor
  (1979-től) (Trio)
  szóló gitár, zongora, ének
   
 • Isu_regi Isu_uj
  Bihari István
  (ex Kék Csillag)
  Szaxofonok: Es alto, B tenor, Es bariton, klarinét, ének
   
 • Marko_regi Marko_uj Wikilogo
  Markó András
  (1969-71 és 1973-tól)
  szintetizátor, szájharmonika, furulya, szaxofon, ének, zeneszerzés, szövegírás és hangszerelés.
  1969 óta tagja, 1979 óta vezetője az együttesnek.

 

 • Kisfiuk

 

Ők is zenéltek a Gemini együttesben

 • Várszegi Gábor - basszus (1964-79)
  Bardóczy Gyula - dob (1964-79)
  † Szabó György Balázs - ének (1964-75)
  Pusztai Gábor - gitár (1964-79)
  Németh Dezső - szólógitár (1964-től)
  Petneházy Gábor - szaxofon (1964-től)
  Pusztai István - gitár (1964-től)
  Szidor László - billentyűs (1969-72)
  † Kékes Zoltán - gitár (1969-72)
  Rusznák Iván - gitár (1970-72)
  † Papp Imre Mityó - billentyűsök, ének (1971-81)
  Baranszky László - gitár (1972-79)
  Heilig Gábor - basszus, ének (1975-79)
  Dávid Gábor - dob (1979-től)
  Szigeti Edit - gitár (1979-től)
  Barta Tamás - gitár
  Simai Tamás - basszusgitár, ének


„A nevünk ikrek, Gemini – akár a csillagoké…”

A Gemini együttest Várszegi Gábor alapította 1964-ben. Hosszú-hosszú évekig világslágereket interpretáló klubzenekarként tevékenykedtek, olyan muzsikusok is megfordultak a bandában, mint például Rusznák Iván (később M7-es) vagy Kékes Zoltán, aki a Gemini után a Fermben  a Juventusban, majd a Hungariában tűnt fel. Nagy népszerűségnek örvendtek, több gyár kultúrotthonában (Volán, Taurus Gumigyár) is rendszeresen felléptek, jelentős közönségbázisuk alakult ki.

Ahhoz azonban, hogy az együttes továbbléphessen a második-, harmadik vonalból, saját dalokra volt szükség. A segítség Papp Imre (Mityó) személyében érkezett 1971-ben, aki mind szerzőként, mind hangszerelőként meglehetősen tehetségesnek bizonyult – nem is beszélve eredeti énekhangjáról! 1972-ben Baranszky László szólógitáros is csatlakozott, így már vele megerősödve vehették fel első kislemezüket az MHV számára (Nem nyugszik a szívem; Aki soha nem próbálta). Az igazi, „popos” Gemini-hang második fél-kislemezükön jelent meg,Victor Máté szerzeményében, a Lívia című dalban.

Victor Máté (Non-Stop) az együttes további pályafutásában is jelentős szerepet játszott és valószínűleg abban is elévülhetetlen érdemei vannak, hogy a Gemini 1976-ban végül önálló nagylemezhez jutott. Victor Máté zenei rendezőként dolgozott az MHV-nál, 1975-ben az ő irányítása alatt készült Kovács Kati Intarzia című lemeze, amit a Gemini kísért. A felvételek alatt kifejezetten jól jött, hogy a zenekar bármit el tudott játszani – köszönhetően talán a „másolós” időszakuknak. Kovács Kati lemezén található Deep Purple által inspirált rock (Fémzene) valamint tingli-tangli is (A liftben; Nálad lenni újra jó lenne) és az együttes egész jól vette a különféle zenei „akadályokat”.

A Gemini egyetlen önálló nagylemezét (két dal kivételével) 1976-ban rögzítette a Rottenbiller utcában. Az együttes felállása ekkor a következőképpen alakult: Papp Imre (billentyűsök); Markó András (ének, billentyűsök); Baranszky László (gitár); Bardóczi Gyula (dob); Várszegi Gábor (basszusgitár) és Heilig Gábor (gitár, basszusgitár).


Albert Gábor     -     Markó András     -     Bihari István